Защо оптичният интернет (GPON) е за предпочитане

Интернетът винаги спира в най-неподходящия момент – точно когато имате много спешна работа, когато аха да преминете на недостигано досега ниво на играта, на най-интересното на филма или в разгара на разговора с децата в Англия. И може да липсва дълги часове, ако буря  порази мрежата или Енергоразпределителното дружество прави профилактика и няма ток цял ден!

 

Решението е абонамент за оптичен интернет! У нас напоследък той се осигурява чрез така наречената GPON технология

 

Какво е оптичен интернет

Основната отличителна черта на оптичния интернет е, че стига до вас по оптичен кабел. В него, вместо медна нишка, има фино оптично влакно – най-често стъклено. Сигналът в оптичния кабел се носи от светлинен, а не от електрически импулс. Това води до две главни предимства – много висока скорост (скоростта на светлината е най-високата позната до сега в света) и устойчивост на електромагнитни смущения. Освен това той се поставя под земята и това допълнително гарантира високата му защитеност от странични влияния и шумове.

 

 

Какво ще рече GPON

 

GPON е съкращение от английски – Gigabit Passive Optic Network – и се превежда като Гигабит пасивна оптична мрежа. Тя осигурява около десетина пъти по-висока скорост от предлаганата на нашия пазар досега. Нарича се пасивна, защото не ѝ е необходим електрически ток, за да работи.  До всеки потребител се прокарва самостоятелен оптичен кабел – FTTH (Fiber to the Home – влакно до дома). Освен това GPON е с изключителни показатели за така наречената ширина на канала. Оптичният кабел ви доставя едновременно интернет, телевизия, телефония и т. н.

 

GPON работи на базата на стандартен Ethernet протокол, който я прави подходяща за масово използваните цифрови устройства.

 

 

Защо да изберете оптичен интернет GPON

 

Защото GPON ви носи категорични предимства:

 

  • Имате устойчива интернет връзка с постоянно висока скорост, независимо от моментния трафик.

 

  • Възползвате се от сигурността на криптиран (кодиран) сигнал.

 

  • Получавате интернет с постоянно високо качество, гарантирано от липсата на активни устройства по трасето на кабела и независимата от електрическия ток мрежа, от нечувствителността на оптичния кабел към атмосферните условия и екстремните климатични явления.

 

Накратко – GPON е всичко, за което си мечтаете, когато интернетът ви „зависне“ или изчезне напълно.

 

 

Защо оптичният интернет е по-скъп

 

Защото са по-скъпи преобразуващите устройства на изходния електрически сигнал в оптичен, и в последствие на оптичния – в електрически. По-скъпи са лазерните приемници и предаватели. Скъпо е оборудването за монтаж и е по-трудоемък самият монтаж.

 

Но разликата в цените на оптичния интернет и интернетът, пренасян от коаксиални и FTP кабели не е такава, че да се откажете от предимствата му и от удобството, което ви осигурява. Особено за служебни нужди и за хора, работещи от къщи, GPON е необходимост, а малко по-високата му цена се компенсира многократно от повишената производителност и съкратените престои.

 

Дори когато използвате интернет най-вече за развлечение, несравнимото удоволствие да имате бърза и устойчива мрежа, си струва! Да не говорим, ако тя е единственият ви начин да поддържате постоянна връзка със скъпите на сърцето ви хора, пръснати по света.

 

Осигурете си оптичен интернет (GPON ) от „ГП-НЕТ“ ООД

Ние изграждаме оптични комуникационни трасета и доставяме бърз и сигурен оптичен интернет. Осигуряваме постоянна поддръжка, така че да разчитате на надеждна свързаност с мрежата. Независимо дали от това зависи успеха на бизнеса ви или общуването с децата и внуците – разчитайте на нас. Обадете ни се и минете на по-добър интернет!

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ ПРИ ИЗБОРА СИ НА ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИК!!! – Част-3

Видове IP адреси

Реално IP – уникално IP, което ползва компютърът и с каквото го виждат всички в интернет. 
Локално IP – IP само за локалната мрежа. В интернет компютърът се вижда с адреса на gateway-а си.
Статично IP – Точно зададено IP за определена машина.
Динамично IP – Променящо се IP.

Разлика между статичен и динамичен IP адрес
Статичният IP адрес се задава от интернет доставчика за определен компютър, като постоянен негов адрес. Щеше да е много просто, ако всеки компютър, който се свързва към интернет, имаше собствен статичен IP адрес, но когато интернет е бил организиран създателите не са предвидили, че ще са нужни неограничен брой IP адреси. За нещастие в момента няма достатъчно IP адреси. За да се заобиколи този проблем, интернет доставчиците ограничават броя на статичните IP адреси и икономисват адресите, с които разполагат като ги разпределят временно по сигнал от Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) на компютър. Временният IP адрес, който получава компютърът пуснал заявката, се нарича динамичен IP адрес.

Понякога обаче се случва човек, който ползва динамично IP, да иска останалите компютри да могат да го локализират. Използването на VoIP програми например изисква статичен IP адрес. В такъв случай потребителят има две възможности: да се свърже с интернет доставчика си и да поиска статичен IP адрес. Вероятността е голяма да трябва да се плаща допълнителна месечна такса.

Какво значи брой едновременни сесии?
Лимит примерно от 100 конекции означава, че можете да отворите 100 връзки към интернет от вашия компютър едновременно. Ако ползвате интернета само за преглеждане на web страници или чат, icq и т.н. няма да усетите в никой момент това ограничение.
Този лимит най-често може да го забележите, когато използвате някоя от програмите за p2p обмен на файлове (при свалянето на торентите се забелязва най-лесно).

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ ПРИ ИЗБОРА СИ НА ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИК!!! – Част-2

Какво означават гарантирани и негарантирани скорости?
Ако сте забелязали на повечето реклами на интернет доставчици пише скорости до няколко Mbps. Това е защото тези скорости са негарантирани и това е максималната скорост , която може да достигнете. В някои случаи , например пиковите часове , тези скорости няма да могат да бъдат достигнати . Ако сключите договор за гарантирани скорости тогава скоростта ще бъде еднаква ,без значение по кое време на денонощието. Интернета с гарантирани скорости е много по-скъп от този с негарантирани.

НА КАКВО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ ПРИ ИЗБОРА СИ НА ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИК!!! – Част-1

Какво означават download и upload скорости?
Download е скоростта , с която Вие получавате информация. Колкото по-голяма е тя , толкова по-бързо отваряте сайтове и сваляте файлове.
Upload е скоростта , с която Вие изпращате информацията. Тук важи същото правило колкото повече, толкова по-добре. Когато upload скоростта е по-висока ще можете по-бързо да прикачвате файл към пощата , да изпращате по скайп и т.н.